Tolken op het podium

 In New York trekt een toneelstuk over tolken volle zalen (NRC Handelsblad 16 februari 2008). Het gaat om het stuk Betrayed, over Irakese tolken die in Irak voor de Amerikanen werken. Het gezelschap Culture Project, dat het stuk  brengt, heeft al eerder ervaringen opgedaan met het op toneel brengen van de wereldgeschiedenis. In het stuk beginnen de tolken vol goede moede aan hun werk, blij iets met hun kennis van de Engelse taal te kunnen doen. Maar allengs blijkt hun baan gevaarlijker dan gedacht. Irakezen zien hen als verraders en gebruiken hen als ze de kans krijgen als schietschijf. De Amerikaanse overheid weigert om bureaucratische redenen hen bij te staan.

Het stuk is gebaseerd op de interviews die journalist Packer in Bagdad hield en vertelt het verhaal van drie jonge Irakezen die alles riskeren voor de Amerikaans belofte van vrijheid. Het stuk is opvallend ingetogen, volgens de NRC, en nauwelijks beschuldigend. Het stuk trekt in New York volle zalen en volgens persbureau Bloomsberg zouden alle Amerikanen het stuk moeten zien omdat het Amerikanen uitdaagt ‘weer mens te worden’.

Dichter bij huis komt ook een stuk over tolken op de planken. Het Gentse gezelschap Ceremonia speelt het stuk ‘Tolken’ dat, volgens hun persbericht, gaat over het steeds ‘hallucinerender’ wordende vluchtelingenvraagstuk zoals dat niet alleen door tolken zelf ervaren wordt, maar ook  de asielzoekers en uitgeprocedeerden. Overigens, zo blijkt uit de korte beschrijving, is de inhoud van het stuk ook tamelijk hallucinatoir. Zo zouden grote groepen Afrikaanse vluchtelingen als Jezus Christus de Middellandse Zee te voet oversteken. Hoe hierin de rol van de tolken en hun dagelijkse beslommeringen nog tussen past, is me niet onmiddellijk duidelijk. Maar in tegenstelling tot het stuk Betrayed, kunnen we dit wel zonder al te hoge kosten zelf gaan bekijken: het is vanaf 6 maart in een aantal Nederlandse schouwburgen te zien.

Kijk voor  ‘Betrayed’ op: http://www.cultureproject.org/

Voor ‘Tolken’ op: http://www.rast.nl/

0 reacties

Er is nog niet gereageerd.

Plaats de eerste reactie!

Plaats een reactie: